Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Τι πρέπει να τρως μετά την προπόνηση



Οι πόνοι στους μυς από τη χθεσινή προπόνηση σε εμποδίζουν να εκτελέσεις το ασκησιολόγιο της επόμενης μέρας; Ξαφνικά δεν αντέχεις να σηκώσεις τα κιλά που την προηγούμενη βδομάδα σου φαίνονταν παιχνιδάκι; Τότε, το συστατικό που λείπει από την προπόνησή σου είναι η ολοκληρωμένη αποθεραπεία.

Θυμήσου τι πρέπει να κάνεις για να αλλάξεις πίστα σε ένα videogame δράσης: για να ξαπλώσεις κάτω όλους τους αντιπάλους πρέπει να τρως όλα τα «μπαλάκια» δύναμης και αντοχής που σκάνε γύρω - γύρω. Αλλιώς, μένεις κολλημένος στην ίδια πίστα. Και τα παρατάς. Το ίδιο συμβαίνει και με το σώμα σου όταν παλεύει με τα όργανα του γυμναστηρίου. Χρειάζεται καλό ανεφοδιασμό, ώστε να επιταχύνεις το ρυθμό ανάκαμψης και να ασκείσαι πιο συχνά χωρίς να κουράζεσαι: με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσεις και τα αποτελέσματα που ζητάς - να προχωρήσεις στην επόμενη πίστα.

Αν και οι τεχνικές ενεργητικής αποκατάστασης (όπως για παράδειγμα οι διατάσεις) είναι βασικός παράγοντας μιας σωστής αποθεραπείας μετά την προπόνηση, εντούτοις, οι ειδικοί επιβεβαιώνουν πως η κατάλληλη διατροφή παίζει μεγαλύτερο ρόλο. Ο Brendan Brazier, πρώην επαγγελματίας αθλητής «Ironman» και δύο φορές πρωταθλητής του καναδικού Ultra Marathon 50 χιλιομέτρων, εξηγεί με ποιον τρόπο η σωστή επιλογή τροφών μετά από μια σκληρή προπόνηση, μπορεί να σε βοηθήσει να επιταχύνεις τα έξι βασικά στοιχεία που θα σε οδηγήσουν -την επόμενη μέρα- σε μια ολική επαναφορά δυνάμεων και επιδόσεων.

1. Αναπλήρωση μυϊκού γλυκογόνου.
Όταν γυμνάζεσαι για περισσότερο από μία ώρα, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μειώνονται αισθητά και, αναγκαστικά, το σώμα σου στρέφεται προς άλλες πηγές ενέργειας, όπως το γλυκογόνο –είναι οι υδατάνθρακες που αποθηκεύονται στο συκώτι και το μυϊκό ιστό - ώστε να τροφοδοτήσει με επάρκεια την απόδοσή σου. Αναπληρώνοντας το χαμένο μυϊκό γλυκογόνο (αμέσως μετά την προπόνηση) με ένα σνακ που αποτελείται με υδατάνθρακες και πρωτεΐνη σε αναλογία 4 προς 1 -την ίδια δουλειά μπορούν να κάνει και μια χούφτα αμύγδαλα και αποξηραμένα φρούτα- θα μπορείς να πιέσεις το ίδιο σκληρά το σώμα σου την επόμενη μέρα.

Από τη στιγμή που τα επίπεδα μυϊκού γλυκογόνου αναπληρωθούν σωστά, τότε προχωράς στην ανασύνθεση των πρωτεϊνών του μυϊκού σου ιστού. Τα αμινοξέα διακλαδισμένη αλυσίδας (BCAA) κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά: δρουν ως μόρια που διεγείρουν την σύνθεση πρωτεϊνών. Η καλύτερη επιλογή σου; Μια ώρα μετά την άσκηση κατανάλωσε ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης -ξηροί καρποί, σπόροι, φασόλια ή βιολογική σόγια.

2. Ορμονική Υποστήριξη
Αν και η άσκηση είναι το απόλυτο αγχολυτικό ψυχοφάρμακο, εντούτοις πιέζει και στρεσάρει το σώμα σου, οδηγώντας τον εγκέφαλο να απελευθερώνει υψηλά επίπεδα κορτιζόλης –της κύριας ορμόνης του στρες. Γενικότερα, η κατανάλωση ελάχιστα επεξεργασμένων τροφών, όπως και η αποφυγή του έντονου στρες στη δουλειά, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης. Αλλά όταν μιλάμε για καθημερινή βελτίωση των επιπέδων στην προπόνηση, ο ύπνος είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της ορμονικής σου υποστήριξης. Μόνο με έναν καλό ύπνο αναζωογονούνται τα κουρασμένα μυϊκά κύτταρα, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνεται αυξητική ορμόνη –είναι αυτή που αυξάνει της οστική πυκνότητα, αναπτύσσει τη μυϊκή μάζα, αποθεραπεύει τους ιστούς και συμβάλλει στη λιποδιάλυση. Αλλά αν δεν μπεις σε βαθιά φάση ύπνου, όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβούν. Ορισμένες τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα, θα σου φανούν πολύ χρήσιμα για να το πετύχεις.

3. Επισκευή των μαλακών ιστών
Βιώνεις έναν μακροχρόνιο πόνο στις αρθρώσεις; Ή συμπτώματα επικονδυλίτιδας (το tennis elbow, όπως έχει καθιερωθεί); Τότε, γυμνάζεσαι χωρίς να λιπαίνεις σωστά τις αρθρώσεις δημιουργώντας μόνιμες φλεγμονές. Ενώ οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες είναι ικανές να τροφοδοτήσουν το μυϊκό ιστό σου, δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο και στους μαλακούς ιστούς, οι οποίοι συνδέουν και υποστηρίζουν όλα τα οστά, τις αρθρώσεις και τους μυς. Οι τροφές που μπορούν να σου χαρίσουν καλή λίπανση εκεί ακριβώς που τη χρειάζεσαι είναι τα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, ο λιναρόσπορος και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Αλλά απαιτούνται τεράστιες ποσότητες για να πετύχεις το σκοπό σου. Ευτυχώς που υπάρχει η επιστήμη της διατροφής: μόνο ένα συμπλήρωμα γλυκοζαμίνης –καθημερινά- μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων. Για έξτρα λίπανση μπορείς να προσθέσεις και μια κουταλιά πόσιμου υαλουρονικού οξέος.



Λανθασμένα στερεότυπα για την άσκηση και τη διατροφή
Για να είσαι σε θέση να γυμναστείς την επόμενη μέρα χωρίς ίχνος πόνου, πρέπει να επιτεθείς στις φλεγμονές με αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

4. Θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε έναν κόσμο γεμάτο από βακτήρια και ιούς, αν κάτι κρατά τον οργανισμό σου απρόσβλητο και υγιή είναι ένα καλά οχυρωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί πως σε περιόδους έντονης αθλητικής​ δραστηριότητας, το ανοσοποιητικό σύστημα εξαντλείται, βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο όχι μόνο τις επιδόσεις σου, αλλά και την ίδια την υγεία σου. Η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου. Η λίστα με τέτοιου είδους τροφές είναι μεγάλη, ενώ πολλές και καλές είναι και οι επιλογές σου σε συμπληρώματα διατροφής.

5. Μείωση των φλεγμονών.
​Στην προσπάθειά σου να γυμναστείς με αντιστάσεις πάνω από το όριό σου, οι πιο αδύναμες μυϊκές ίνες δημιουργούν μικρές φλεγμονές (τις ευνοούν και οι αυξημένες ποσότητες κορτιζόλης που ρέουν εκείνη τη στιγμή). Αυτές οι φλεγμονές μειώνουν δραματικά το χρόνο αποθεραπείας και επιφέρουν «κάψιμο» και δυσκαμψία. Για να είσαι σε θέση να γυμναστείς την επόμενη μέρα χωρίς ίχνος πόνου, πρέπει να επιτεθείς στις φλεγμονές με αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αποφεύγεις εντελώς τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά γιατί αυξάνουν την φλεγμονώδη αντίδραση και παραμένεις πιστός σε μια καθαρή διατροφή: αυτή παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποθεραπεία σου από τα πιασίματα και τις φλεγμονές.

6. Επανενυδάτωση.
Η αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που χάνεις κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι το τελευταίο κρίσιμο βήμα στην προσπάθειά σου για ολική ανασυγκρότηση του σώματός σου μέχρι την αυριανή προπόνηση. Τι είναι οι ηλεκτρολύτες; Πρόκειται για στοιχεία που φέρουν ηλεκτρικό φορτίο και λειτουργούν κάπως σαν τα υγρά της μπαταρίας του αυτοκινήτου: όσο είναι πλήρη, δεν φοβάσαι να ξεμείνεις. Ένας οργανισμός ισορροπημένος σε ηλεκτρολύτες, ρυθμίζει καλύτερα την κατανομή νερού στο σώμα και συμβάλλει στην αρτιότερη νευροµυϊκή διέγερση (ακριβώς όπως η μπαταρία του αυτοκινήτου). Ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο είναι τα κύρια μέταλλα που περιέχουν οι ηλεκτρολύτες, τα οποία, αποβάλλονται μέσω της εφίδρωσης κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης. Και χωρίς αυτά, επηρεάζονται δραματικά η κυτταρική λειτουργία των μυών, οι καρδιακοί παλμοί και η γενική λειτουργία των νεύρων. Μαζί, λοιπόν, με μπόλικο νερό, πιες στο τέλος της προπόνησης και ένα μπουκάλι ισοτονικού ποτού –ένα διάλυμα που περιέχει ηλεκτρολύτες και παρέχει ενέργεια με τη μορφή υδατανθράκων. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να υποκαθιστά τη χρήση του, εκτός ίσως από μια αυτοσχέδια συνταγή που πραγματικά δουλεύει: ανάμειξε λίγο χυμό λεμονιού, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι σε ένα ποτήρι νερό.

(Σήμερα, Ο Brendan Brazier είναι σύμβουλος διατροφής, συγγραφέας, καθώς και δημιουργός της βραβευμένης σειράς προϊόντων διατροφής με βάση φυτά και βότανα, «Vega»).

Άρθρο: http://fitnow.gr/

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Θετικά και αρνητικά του τζόκινγκ και του περπατήματος στην άμμο και σε σταθερό έδαφος



Περπάτημα
Στην άμμο
• Αυξημένη καύση θερμίδων και λίπους. • Μειωμένοι κραδασμοί. • Ασταθές πάτημα, αργή αντίδραση του σώματος, αύξηση των τραυματισμών. • Έντονη μυϊκή ενδυνάμωση και τόνωση ποδιών και γλουτών. • Τόνωση του κυκλοφορικού. • Καταπολέμηση άγχους και στρες.
Στο δρόμο
• Έχει μικρότερο βαθμό δυσκολίας, οπότε για να έχετε ικανοποιητικό αποτέλεσμα πρέπει να κάνετε γρηγορότερα βήματα επιλέγοντας εναλλαγές εδάφους (ανηφόρες - κατηφόρες κ.λπ.). • Μικρή καύση θερμίδων και λίπους. • Λίγοι κραδασμοί. • Σταθερό πάτημα, γρήγορη αντίδραση του σώματος, μείωση των τραυματισμών. • Ηρεμία και ευεξία. • Μικρή ενδυνάμωση ποδιών και γλουτών.


Τζόγκινγκ
Στην άμμο
• Μείωση της ταχύτητας και της ευκινησίας. • Βελτίωση της αντοχής. • Αυξημένη καύση θερμίδων και λίπους. • Καταπολέμηση άγχους και στρες. • Μειωμένοι κραδασμοί. • Αυξημένος κίνδυνος για τραυματισμούς στα πόδια λόγω του ασταθούς εδάφους.
Στο δρόμο
• Βελτίωση της ταχύτητας. • Αύξηση της ευκινησίας. • Μικρότερη αύξηση της δύναμης. • Μειωμένες καύσεις θερμίδων. • Καταπολέμηση άγχους και στρες. • Αυξημένοι κραδασμοί. • Σταθερό πάτημα.

http://www.mensonly.gr/

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ρήξη συνδέσμων



Οι σύνδεσμοι είναι δυνατές ελαστικές κατασκευές που συγκρατούν τα οστά μεταξύ τους, προσφέροντας δύναμη και σταθερότητα στις αρθρώσεις. Στην άρθρωση του γόνατος υπάρχουν τέσσερις σύνδεσμοι, που ενώνουν το μηριαίο οστό με την κνήμη.

Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος, προσφέρει σταθερότητα στην εσωτερική πλευρά του γόνατος.
Ο έξω πλάγιος σύνδεσμος, προσφέρει σταθερότητα στην εξωτερική πλευρά του γόνατος.
Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, που βρίσκεται στο κέντρο του γόνατος, περιορίζοντας την περιστροφή, αλλά και την προς τα εμπρός κίνηση της κνήμης.
Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος, βρίσκεται επίσης στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος, περιορίζοντας την προς τα πίσω κίνηση της κνήμης.
Ανάμεσα στα οστά που σχηματίζουν την άρθρωση του γόνατος υπάρχουν δύο “σφήνες”, που αποτελούνται από συνδετικό ιστό, οι μηνίσκοι, βρίσκονται στην έσω και έξω πλευρά του γόνατος και λειτουργούν για την απόσβεση των κραδασμών που δέχεται η άρθρωση του γόνατος, αμβλύνουν το βάρος που δέχεται το κάτω από το γόνατο τμήμα του ποδιού, προσφέροντας παράλληλα την απαραίτητη σταθερότητα.
Αιτίες και βασικά συμπτώματα τραυματισμού του έσω και έξω πλάγιου συνδέσμου. Ο έσω πλάγιος σύνδεσμός τραυματίζεται περισσότερο εύκολα από ότι ο έξω πλάγιος. Προκαλείται από κτύπημα στην εξωτερική επιφάνεια του γόνατος, που προκαλεί απότομη διάταση ή ρήξη του συνδέσμου που βρίσκεται στην εσωτερική επιφάνεια του. Η κάκωση μπορεί να είναι 1ου, 2ου ή 3ου βαθμού. Κάκωση 1ου βαθμού σημαίνει μία βίαιη διάταση του συνδέσμου, 2ου βαθμού μερική ρήξη του συνδέσμου ενώ 3ου βαθμού σημαίνει ολική ρήξη του συνδέσμου.
Τα βασικά συμπτώματα είναι πόνος στο γόνατο με ευαισθησία κατά μήκος της εσωτερικής πλευράς της άρθρωσης, με πρήξιμο (οίδημα).

Αιτίες και βασικά συμπτώματα τραυματισμού στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο.Πρόκειται για έναν ισχυρότατο σύνδεσμο, που παίζει σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα της άρθρωσης. Απότομη επιβράδυνση της κίνησης σε συνδυασμό με αλλαγή στην κατεύθυνση κατά την διάρκεια τρεξίματος ή άλματος ή η βίαιη υπερέκταση της άρθρωσης μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο.
Κατά την διάρκεια του τραυματισμού ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος, το γόνατο πρήζεται μέσα στις πρώτες 6 ώρες, προκαλείται αστάθεια στην άρθρωση με πόνο στην εσωτερική πλευρά.

Αιτίες και βασικά συμπτώματα του τραυματισμού στον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο.
Ο τραυματισμός προκαλείται όταν υπάρξει βίαιη στροφή του γόνατος ή υπερέκταση. Συνήθως συνοδεύεται από κάκωση και άλλων συνδέσμων, εκτός αν ο τραυματισμός προκληθεί από απευθείας κτύπημα στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος ενώ αυτό βρίσκεται σε κάμψη.
Τα συμπτώματα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, λόγω των συνοδών κακώσεων. Καθώς ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος ουσιαστικά είναι έξω από την άρθρωση, ο τραυματισμός του δεν προκαλεί αίμαρθρο, όπως ο τραυματισμός του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Η αστάθεια που προκαλείται δημιουργεί αίσθηση ανασφάλειας στην άρθρωση, ιδιαίτερα στην προσπάθεια αλλαγής κατεύθυνσης. Ο πόνος και το οίδημα μπορεί να διαρκέσουν από 2 έως 4 βδομάδες.

Φυσικοθεραπεία της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Η φυσικοθεραπεία είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ταχύτερη και πληρέστερη ανάρρωση αλλά και για την πρόληψη του επανατραυματισμού. Η φυσικοθεραπεία  περιλαμβάνει :    
Αρθρική κινητοποίηση
Taping
Παγοθεραπεία ή θερμοθεραπεία
Υδροθεραπεία
Ασκήσεις βελτίωσης της ελαστικότητας των μυών , ενδυνάμωση,ισορροπία.
Ηλεκτροθεραπεία.

Πηγή: http://www.bioenergiacenter.gr/