Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Βιταμίνη C και αρθρίτιδα σε αθλητές (Parkour.gr)

Το 2010 ανέβηκε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την Βιταμίνη C στο Parkour.gr και το πως οι αθλητές είναι σημαντικό να έχουν συμπεριλάβei στην διατροφή τους τροφές πλούσιες σε βιταμίνες C.




Οι αρθρίτιδες συνοδεύονται από πόνους, διογκώσεις, κοκκινίσματα και τοπικές αυξήσεις της θερμοκρασίας. Οι αρθρίτιδες είναι διάφορων ειδών και μπορούν να προκληθούν από διάφορα αίτια, όπως τραυματισμούς των αρθρώσεων,παχυσαρκία, κακή διατροφή, υγρό περιβάλλον διαβίωσης ή ακόμη από ψυχολογικούς ή κληρονομικούς παράγοντες. Όσον αφορά όμως τους αθλητές το πρόβλημα εντοπίζεται και προκαλείται κυρίως λόγω καταπόνησης, τραυματισμών και κακής διατροφής.

Καθώς οι δύο πρώτοι παράγοντες έχουν αναπτυχθεί πιστεύω εκτενώς σε προηγούμενα άρθρα, θα θίξω τον τελευταίο παράγοντα: Τη διατροφή και συγκεκριμένα το ρόλο που διαδραματίζει η Βιταμίνη C στην εμφάνιση αρθρίτιδας.

Όπως γνωρίζουμε, η κυριότερη πηγή από την οποία ο οργανισμός μας προσλαμβάνει τη βιταμίνη C, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Με βάση το δεδομένο αυτό, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέτασαν σε 25.000 άτομα το ρόλο που παίζει η διατροφή στη γένεση της αρθρίτιδας.

Από το 1993 έως το 1997, μέσα στα πλαίσια της διαχρονικής έρευνας EPICNorfolk, οι Βρετανοί γιατροί, αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων στην έρευνα. Στη συνέχεια και για 8 χρόνια τους παρακολούθησαν για να δουν πόσοι από αυτούς θα παρουσίαζαν αρθρίτιδα με προσβολή μίας ή περισσοτέρων αρθρώσεων.

Κατά τη διάρκεια των 8 ετών, 73 άτομα παρουσίασαν φλεγμονώδη πολυαρθρίτιδα.  Η ανάλυση και οι συσχετισμοί με τις διατροφικές συνήθειες έδειξαν ότι τα άτομα που ελάμβαναν από τη διατροφή τους χαμηλότερες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, φρουκτόζης και βιταμίνης C, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από πολυαρθρίτιδα. Ακόμα πιο ανησυχητικά ήταν τα αποτελέσματα για όσους καταπονούσαν τις αρθρώσεις τους, όπως πχ αθλητές.

Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά εάν ληφθεί υπ' όψη ότι οι αρθρίτιδες είναι σοβαρές ασθένειες που προσβάλλουν περίπου το 15% του πληθυσμού. Οι αρθρίτιδες δεν απειλούν άμεσα τη ζωή αλλά μπορούν να μειώσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των αρθρίτιδων. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο πειραματικά, αλλά και θεωρητικά αν λάβει κανείς υπόψη το ρόλο που παίζει η Βιταμίνη C ως αλλοστερικός θετικός τροποποιητής διαφόρων ενζύμων. Τέτοια ένζυμα συμμετέχουν στο σχηματισμό κολλαγόνου, που αποτελεί κυρίως τον συνδετικό ιστό και του υαλουρονικού οξέος που λειτουργεί σαν λιπαντικό στις αρθρώσεις. Υπάρχουν και άλλες βιοχημικές πλευρές στο ζήτημα, όμως αυτό ξεφεύγει από το σκοπό αυτού του άρθρου.

Ακόμα μέσα στα πλαίσια της ίδιας μεγάλης διαχρονικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα και οι μεταγγίσεις αίματος αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από αρθρίτιδα.

Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία έντονης φλεγμονής των υμενικών μεμβρανών της άρθρωσης. Οι μεμβράνες παθαίνουν βλάβες, γίνονται πιο χοντρές και δημιουργείται πρήξιμο. Επιπρόσθετα η φλεγμονή προκαλεί έκκριση ενζύμων που προκαλούν βλάβες στο κόκαλο, στο χόνδρο και στους συνδέσμους. Ορισμένες μορφές της αρθρίτιδας προκαλούν σοβαρές αναπηρίες με μείωση της κινητικότητας, ελάττωση της μυϊκής δύναμης και σημαντική παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Με απλά λόγια λοιπόν (αυτά που ενδιαφέρουν στην ουσία όλους μας) το «μυστικό» για αποφυγή της αρθρίτιδας είναι, πέρα από τη σωστή προπόνηση, η σωστή και πλούσια σε Βιταμίνη C δίαιτα καθώς οι απαιτήσεις του οργανισμού μας σε αυτή τη Βιταμίνη είναι αρκετά μεγάλες αγγίζοντας τα 70-80mg ημερησίως και τα 200-800mg θεωρούνται ιδανικά.


Τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες Βιταμίνης C είναι:

Εσπεριδοειδή φρούτα και χυμοί
Μπρόκολα
Σκουροπράσινα πυκνόφυλλα λαχανικά
Κόκκινες πιπεριές
Φράουλες
Ακτινίδια


Το άρθρο το πήραμε από το parkour.gr

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Δίαιτα και γυμναστική: Τα 5 λάθη που σας πάνε πίσω



Ο συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και γυμναστικής, μοιάζει να είναι ιδανικός για τη γρήγορη και υγιεινή απώλεια κιλών. Δεν είναι, όμως, πάντα έτσι. Υπάρχουν πέντε λάθη, τα οποία και εντοπίζονται πολύ συχνά, και δεν σας επιτρέπουν να έχετε τα ανάλογα αποτελέσματα. Δείτε ποια είναι:

1. Τρώτε πολύ λίγο λίπος

Όσο περίεργο και αν μοιάζει, η κατανάλωση ορισμένης ποσότητας λίπους μέσα στην ημέρα, είναι ευεργετική για την απώλεια των κιλών, ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με γυμναστική. Ο λόγος, δεν είναι άλλος, από την ιδιότητά του να δίνει την αίσθηση του κορεσμού για περισσότερη ώρα, καθώς καθυστερεί την κένωση του στομάχου. Παράλληλα, το λίπος μπορεί να «ξυπνήσει» τον μεταβολισμό σας, ώστε να έχετε αποτελεσματικότερη καύση θερμίδων.

2. Πίνετε τα sports drinks μόνο όταν τα έχετε πραγματικά ανάγκη

Αν ιδρώνετε πολύ, μετά από γυμναστική που ξεπερνά τα 90 λεπτά, ή όταν ασκήστε σε μέρος με υψηλές θερμοκρασίες, καλό θα ήταν να καταναλώσετε ένα από τα ειδικά sports drinks που υπάρχουν στην αγορά, για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας και να αντικαταστήσετε τους ηλεκτρολύτες που έχουν χαθεί μέσω του ιδρώτα. Αν όμως η γυμναστική σας δεν διαρκεί πάνω από 90 λεπτά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιείτε ένα τέτοιο ποτό. Το αντίθετο μάλιστα. Οι υδατάνθρακες που περιέχονται σε αυτά, είναι αρκετοί για να «πετάξουν» τον κόπο σας στα σκουπίδια.

3. Δεν τρώτε μετά τη γυμναστική για να μην πάρετε τις θερμίδες που χάσατε

Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής αποβάλλονται από τον οργανισμό ουσίες που θα πρέπει στη συνέχεια να αντικατασταθούν. Φυσικά, δεν εννοούμε να… πέφτετε μέσα σε ένα πιάτο με μακαρόνια μετά την προπόνησή σας, αλλά θα πρέπει να δίνετε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να μην καταπονείται και να λειτουργεί σωστά. Προτιμήστε, λοιπόν, ελαφριά γεύματα και σνακ μετά από κάθε ώρα γυμναστικής σας.

4. Τρώτε μόνο πρωτεΐνες μετά τη γυμναστική

Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα βασικά συστατικά της ανάκαμψης του οργανισμού μετά τη γυμναστική, αλλά δεν θα πρέπει να περιορίζεστε μόνο σε αυτό. Προτιμείστε την ποικιλία στις τροφές, βοηθώντας τον οργανισμό σας για να λειτουργεί σωστά αλλά και για να βλέπετε τον δείκτη της ζυγαριάς να κατεβαίνει.

5. Το… παρακάνετε στο γεύμα μετά τη γυμναστική

Είναι πολύ σύνηθες, μετά το τέλος της γυμναστικής, να πιει κανείς ένα χυμό ή smoothies. Αν στη συνέχεια, επιλέξει να έχει και κάποιο γεύμα, τότε, είναι πολύ πιθανό πως θα έχει αποκτήσει και πάλι τις θερμίδες που με τόσο κόπο έχασε. Η καλύτερη επιλογή για μετά τη γυμναστική, είναι οι ξηροί καρποί και τα φρούτα, που θα δώσουν στον οργανισμό τις απαραίτητες ουσίες, χωρίς πολλές θερμίδες.

http://www.koolnews.gr/